sâmbătă, 2 ianuarie 2010

O noua abordare...


O fantoma bantuie inca prin Romania - o nebuloasa imagine asupra homosexualitatii. Toate puterile bătrînei gandiri, au conlucrat la acesta cetoasa imagine: incepand de la precara oferta de lucrari a editurilor romanesti asupra homosexualitii - din care a rezultat o privare a societatii de abordarile cele mai recente ale diferitelor discipline stiintifice si umaniste asupra subiectului, fata de care ramane tributara in tarile vestice emergenta unei puternice miscari de emancipare in ultimii 35 de ani.
Temerara este, in contextul unui echivoc discurs al mass-mediei romanesti de dupa `89, contributia demistificatoare, lucida si obiectivista a sociologului Sorin Spineanu-Drobota cu volumul : "Homosexualitatea: normal sau patologic", publicat de editura Tritonic in anul 2005, tipararit insa din pacate intr-un tiraj de numai 500 de exemplare.
Axat pe o abordare din persectiva sociologica, in virtutea ideii ca homosexualii nu sunt doar : "o minoritate sexuala, ci si o minoritate sociala", autorul isi propune sa desfinteze "un univers dominat de mituri si clisee" dar si sa faca un "apel la toleranta generoasa". Volumul poate starni interesul pentru trecerea in revista, pertinenta si documntata a incercarilor de clasificarea de-a lungul vremii; de la antichitate si pana in zilele noastre, subliniand trecerea barierelor de gandire, a tabuurilor si a craselor erori din trecut. Si pana la expunerea clara si succinta a studierii problematicii pe fagasul funamentarii stiintifice si obiective din secolul XX.
Pe de alta parte as spune ca cea mai interesanta propunere a cartii este continuta in a doua parte, in capitolele referitoare la reprezentarea si perceptia sociala a homosexualitarii. Acestea ofera o pivire asupra problematicii gay in discursul presei romanesti in anii `90, cat si doua tablouri succesive privitoare la legizlatia si dezincriminarea relatiilor homosexuale in lume si in Romania, in forma unor mici istorice, insa amanuntit comentate si cu temeinicie documentate.
Cel referitor la dezicriminarea homosexualitatii in Romania este fara indoiala valoros pentru faptul ca informatiile cuprinse nu sunt deloc lesne de gasit. Parcursul anevoios al procesului de abrogare al articolului 200, socheaza dupa parerea mea. Sunt prezentate primele incercari de revizuire a articolului 200 incepute in 1993 la initiativa Comitetului Helsinki pentru Romania, in toamna aceluiasi an Guvernul inainteaza Senatului un pachet de reforma a codului Penal. Reactiile imediate sunt interesante de urmarit astazi. Ele vadesc o intoleranta inca violent manifestata, crasa ignoranta si o incapatanare fara marigini in pastrarea unei anacronice legi abuzive.
"Homosexualitatea trebuie sanctionata cu duritate. este antisociala. este, pur si simplu, o rusine." declara Emil Tocaci in Senat la inceperea discutiilor. ( Trebuie sa atrag atentia aici asupra a doua aspecte: in carte numele apare sub forma Emil Tocai, a se vedea pag: 117; dupa cum tot la aceeasi pagina suntem informati de apartenenta sa la grupul Civic-Liberal, eu inclin sa cred ca avem de-a face cu o gresala de tipar, fiind de fapt vorba de Emil Tocaci, ales senator în circumscripţia electorală nr.41 in 21 octombrie 1992 pe listele Convenţiei Democrate Române din partea formatiunii politice de la acea vreme Partidul Alianţei Civice, asa cum reiese de pe site-ul oficial al Camerei Deputatilor. Celalat aspect este ca incercand sa aflu cine a fost Emil Tocaci, am avut surpriza sa descopar ca acesta ingrozitoare si incalificabila afirmatie nu era facuta de un oarecare, ci de un ...profesor universitar, dupa cum aflam dintr-un articol din Ziua, ce anunta la 19 iunie 2007 decesul acestuia. Dar si mai mult, suprprinzatoare este atitudinea sa, cu cat venea din partea unei formatiuni politice cu vederi liberale.) Ministrul justitiei din acea vreme, Petre Ninosu spunea la randul sau: "Homosexualii, reprezinta cea din urma problema care ne preocupa". Pornind de la astfel de atitudinii este de inteles de ce drumul parcurs a fost ata de lung si dezamagitor. Ignoranta si intoleranta s-au reflectat in modificarile treptate aduse articolului, diferentele fiind nesemnificative, sporind echivocul ce aducea teren deschis abuzurilor politiei si speculatiei in instanta, mentinand in continuare o situtie albastra, doar presiunile exterioare ale cerintelor integrarii si alinierii la legislatia europeana urma sa schimbe situatia pentru membrii minoritatilor sexuale.
Intr-un articol din Tempo din aprilie 1974, Pier Paolo Pasolini recenzeaza salutar cartea francezilor Daniel & Baudry : Homosexualii. - ( P.P. Pasolini : Scrieri corsare, Polirom 2006) , avand vadite rezerve asupra convingerilor politice a autorilor, insa si o viziune pesimista, aceea a inutilitatii unui astfel de demers:
"aceasta carticica(...) nu poate fi inteleasa decat de elitele culte si deci tolerante: doar acestea sunt in stare, poate sa se eliberezede tabuul impotriva homosexualitatii, dat fiind ca mai sunt afectate de el. Masele in schimb, sunt destinate sa accepte si mai mult fobia lor biblica..."
l-am citat numai pentru a vedea ce ciudatenii intre Est si Vest, intre atunci si acum. Revizitand dupa 35 de ani statultul comunitatii gay in Europa Occidentala, nu putem spune ca efectele acestor atitudini si dezabteri a ramas fara ecou. In definitiv, nu doar masele trebuiesc trezite, atentionate si informate..necesitatea unor schimbari de atitudine este mai importata la alte nivele, asa cum Sorin Spineanu-Drobota pledeaza. Universitatea, mass-media si alte structuri ale societatii trebuie sa devina constiente de ceea ce in lumea libera s-a afirmat de multa vreme. Dar pentru asta trebuie sa ramanem pe pozitii ferme in apararea propriei noastre demnitati, pentru ca visele frumoase se pot spulbera usor. Batrana gandire, pe care o pomeneam in deschidere ca a pornit in haituiala unei inchipuite stafii care corupe natia, este conglomeratul unor forte intolerante, vocea amalgamata dintr-o multitudine de structuri: fie B.O.R. si alte confesiuni religioase (daca mai au loc sa respire pe langa BOR), fie partide politice conservatoare cu inflacarati tribuni ai ceausimului de ieri, preschimbati peste noaptea lui `89 in aprigi aparatori ai neamului cu Biblia in geanta; ori miscari de coloratura neo-legionara cu domni care se cred urmasii lui Codreanu. Toti cei ce-au ramas incrancenati intr-o obsesie de-a suprima tot ceea ce nu cunosc si nu inteleg, de-a se impotrivi oricarui lucru insolit, dar mai ales cei care nu pot intelege si accepta valorile de baza ale modernitatii. Adopatea acestor valori nu reprezinta in fond decat o justa revenire la vechile coduri penale romanesti anterioare anului 1937, care dupa modelul codului francez, nu incriminau homosexualitatea, in virtutea unei idei rationale: NU EXISTA CRIMA ACOLO UNDE NU EXISTA VICTIMA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu